Hannie

Hannie (72 jaar) doet al meer dan 25 jaar met veel passie vrijwilligerswerk en woont inmiddels 48 jaar met haar man in Diemen. Hannie is een bezige bij, trotse moeder en oma en onderneemt graag leuke activiteiten in en rondom Diemen.

Lees het verhaal

Jorge

De 31-jarige Jorge is geboren en getogen in Brazilië. Hij is daar afgestudeerd aan de universiteit en is vervolgens naar Italië gegaan om zijn PhD (Doctor of Philosophy) te doen. Na zijn PhD succesvol te hebben afgerond, moest hij op zoek gaan naar een baan. In Italië blijven of teruggaan naar Brazilië was toen echter geen optie voor hem. De werkstructuur en werkcultuur bevielen hem niet in beide landen. Een andere optie was Nederland; een land dat hij leerde kennen door zijn vele bezoekjes aan zijn Nederlandse ex-vriendin. Nederland leek hem een goede plek om op zoek te gaan naar een baan, omdat het volgens hem hier “stabiel en gestructureerd” is. Hij vond uiteindelijk een baan; pakte zijn spullen en vertrok naar Nederland. 

Lees het verhaal

Geïnspireerd...?

Meld je aan

Quincy

Ik ben Quincy, 22 jaar en woon sinds februari 2021 in Diemen Zuid. Diemen is voor dus mij echt heel nieuw! Ik studeer Data in Amsterdam. Ik ben ‘vrijwilligerswerk in Diemen’ gaan googelen en kwam Diemenvoorelkaar.nl tegen. Ik vond de site echt superhandig. Veel soorten vrijwilligerswerk staan op een rij en je kunt heel simpel een berichtje sturen als je geïnteresseerd bent. Ik vind het een heel makkelijk platform!

Lees het verhaal

Leo

Vrijwilliger meldpunt Buurthulpdienst op de dinsdagochtend.

Lees het verhaal

Samantha

Samantha is 23 jaar, woont in Diemen en doet al een tijdje op meerdere plekken vrijwilligerswerk. Zij heeft zich aangemeld op het platform Diemenvoorelkaar.nl en vertelt in dit artikel meer over haar ervaringen met vrijwilligerswerk.

Lees het verhaal

Gabrielle

Dit is het verhaal van Gabriëlle, 17 jaar.  Het bestaat uit 2 delen: - In Deel 1 vertelt ze over haar eerste vrijwilligerswerk bij een mantelzorgorganisatie - In Deel 2 gaat het over haar vrijwilligerswerk bij Cordaan.

Lees het verhaal

Lotte

Mijn naam is Lotte. Ik ben 20 jaar en ik kom uit Middenmeer (Noord-Holland). Sinds mijn studietijd woon ik in Diemen.

Lees het verhaal

Esmee

Ik ben Esmee, 21 jaar, ik kom uit Dordrecht en volg de bacheloropleiding Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees het verhaal

Liesbeth

Ik woon inmiddels met mijn man en onze huisdieren al een aantal jaren in Diemen-Noord en sinds het uitbreken van de coronacrisis, nu ongeveer ruim een jaar geleden, wilde ik iets doen om mensen te helpen en mezelf nuttig maken. Ik wist alleen niet goed waar ik moest beginnen. Tijdens mijn zoektocht op internet kwam ik vrij snel uit op Diemenvoorelkaar.nl, een platform waar mensen op een laagdrempelige manier om hulp kunnen vragen en hulp kunnen aanbieden.

Lees het verhaal

Michel

Ik ben Michel en kom oorspronkelijk uit Middelburg (Zeeland) maar woon nu al zo’n 7 jaar in Diemen. Toen ik ging studeren in Amsterdam bracht mijn zoektocht naar een kamer mij in Diemen en daar ben ik sindsdien niet meer weggegaan.

Lees het verhaal

Kinder inzamelingsactie

Een vriendengroepje van 7 kinderen uit Diemen en Amsterdam wilde net als vorig jaar graag iets doen voor anderen. Vorig jaar haalden zij ruim 250 euro op voor een verzorgingstehuis in de buurt met een sponsorloop. Voor dit jaar hadden ze een nieuw doel bedacht. Zij komen vaker bij de kinderboerderijen in Diemen en Amsterdam en hoorden dat er 2 keer achter elkaar was ingebroken bij Kinderboerderij ’t Brinkie in Amsterdam Zuidoost. Het gebouw was erg beschadigd geraakt en er waren spullen ontvreemd. De kinderen vonden dit zo erg, zowel voor de dieren als voor de vrijwilligers die daar werken. Tijd om iets voor hun te doen.

Lees het verhaal

studentenhuis vs. dorp

Begin vorig jaar verhuisde ik van mijn studentenhuis met 11 man naar een piepklein dorpje in de buurt. Het was een super grote beslissing voor mij en mijn vriend om te gaan kopen, maar we kochten een mooi huis wat vergeleken met de prijzen in de stad zo veel meerwaarde had.

Lees het verhaal

Els overwint eenzaamheid

Els, een sterke vrouw van 47 jaar, had een heftige week achter de rug. De maatschappelijk werkster was op vakantie en ze zat midden in een verhuizing. Toch vond ze het zó belangrijk dat ze tijd heeft vrijgemaakt om haar verhaal met ons te delen. Ze vertelt over hoe zij het aangepakt heeft om zich niet meer eenzaam te voelen en raadt iedereen aan hetzelfde te doen. Dit is haar verhaal:

Lees het verhaal

Het verhaal van Pieter

Pieter, een ontzettend behulpzame 57-jarige man, kwam na 30 jaar helaas vorig jaar zonder werk te zitten en viel in een groot gat. Met zijn zeeën van tijd besloot hij iets nuttigs te doen en vond via een maatjesproject een ontzettend leuke match bij een 88-jarige meneer die ook op zoek was naar wat gezelschap. Dit is zijn verhaal:

Lees het verhaal

Helpen te paard

Vrijwilligerswerk doen, iets waar ik vaak aan had gedacht maar waar het eigenlijk nog nooit echt van was gekomen. Waarom niet? Ik heb eigenlijk geen idee. Ik hou ervan om anderen te kunnen helpen, genoot van tijd doorbrengen met opa en oma maar echt verder dan dat kwam ik niet. Misschien was het toch een beetje de angst om een ‘verplichting’ aan te gaan die mij tegenhield. Want paste dit wel in mijn drukke leven, kon ik hier tijd voor vrij maken?

Lees het verhaal

Coronapost voor ouderen

Het is vrijdagmiddag en de kinderen komen uit school. De sfeer slaat om als ze horen dat hun dansles, atletiektraining en de theatervoorstelling (mijn dochter's verjaardagscadeautje) niet doorgaan vanwege corona. Ik leg uit dat dat heel vervelend is maar dat er mensen zijn die harder getroffen worden. Zoals de ouderen die nu alleen zitten omdat hun bezoek verkouden thuis zit. 

Lees het verhaal

Trees

Trees is in 1941 geboren in Aalsmeer als dochter van de eigenaar van een rozenkwekerij. Als kind moest je meewerken in het bedrijf en ze kan dan ook goed rozenpluizen, d.w.z. rozen van zijtakjes ontdoen. Later ging zij werken in een damesmodewinkel, maar toen ze haar man in Diemen leerde kennen en met hem trouwde moest ze als getrouwde vrouw haar beroep opgeven. Zo ging dat in die tijd. Tijdens de basisschoolperiode van haar kinderen hielp ze mee op school bij handwerken en lezen. Ze vond het fijn om een steentje bij te dragen. Later heeft ze o.a. VOS cursussen gedaan (Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving) en dat heeft zij als plezierig en heel leerzaam ervaren.

Lees het verhaal

Ruud

Ruud heeft bij Diemenvoorelkaar.nl een profiel aangemaakt en aangegeven dat hij graag mensen wil helpen die problemen hebben met de computer en heeft daarop reeds een tiental reacties gehad. Een goede gelegenheid om hem eens te interviewen.

Lees het verhaal

Yvonne

Waarom word je vrijwiller? Yvonne weet het wel!

Lees het verhaal

Jeannette's Engelentafel

''Al een aantal jaar had ik na elke kerst weer het gevoel van, is dit het nou? Dan had ik echt een leuke kerst gehad met familie en vrienden, maar miste ik toch zingeving. Daarnaast heb ik zelf een periode gehad waarin ik net was gescheiden en momenten had dat het niet vanzelfsprekend was dat je zomaar werd uitgenodigd terwijl je dat eigenlijk wel zou willen, vooral met kerst. Toen is het idee van de EngelenTafel ontstaan. Mijn man en ik houden allebei van koken en vinden het leuk om mensen over de vloer te hebben, vanuit die gedachte zijn we met kerst mensen uit gaan nodigen voor wie samen kerst vieren niet vanzelfsprekend is. Zo is de EngelenTafel geboren.''

Lees het verhaal

Maatjes Truus en Joop

In november 2018 bezocht Joop een ontmoetingsavond van [site_title]. Hij was toen 89 jaar en had dat jaar zijn vrouw verloren aan een ongeneeslijke ziekte. Op deze avond zocht hij een maatje. Aanvankelijk leek dat te lukken met een man die wel met hem wilde klaverjassen, maar later bleek dat deze man al een kaartpartner had. Beter liep het contact met Truus (82 jaar) met wie hij die avond ook telefoonnummers uitgewisseld had. Zij belde hem die week nog op en ze spraken eerst af in het winkelcentrum voor een kop koffie. Het was gezellig, zo rond Sinterklaas. Truus bleek een flat verder te wonen en sinds die tijd bezoeken ze elkaar geregeld. Ze eten bij elkaar, hebben dan een gezellige avond met een borrel en een wijntje erbij en kijken bijvoorbeeld samen naar voetbal.

Lees het verhaal

Dhr Raaff

De heer de Raaff, 83 jaar oud, bezocht een jaar geleden een ontmoetingsbijeenkomst van [site_title]. Bij die gelegenheid deed hij een aanbod behulpzaam te zijn bij videobewerking. Hij heeft een goede ervaring met iemand die hij daarna hielp bij het overzetten van VHS banden naar een usb stick. Beetje monteren en een muziekje er onder, hij deed het graag en goed. Geen wonder want de heer de Raaff heeft een vakopleiding fotografie gevolgd en in zijn diensttijd nog een aanvullende opleiding gevechtsfotografie. Het laatste stelde niet veel voor: "Als dienstplichtigen kozen wij natuurlijk voor vrouwen met wie we een sneeuwballengevecht hielden dat op foto's een beetje op een gevecht leek." In 2013 exposeerde hij met een twintigtal foto's uit de jaren vijftig die hij toen in het net opgeleverde Slotermeer gemaakt had. Het was voor de mensen een feest van herkenning, meer dan dat hij het vakfoto's vond. De heer de Raaff is een bescheiden man die merkte dat hij nooit een echte vakfotograaf zou worden. Zijn vrouw en hij zijn sinds twee jaar in Diemen woonachtig nadat ze lange tijd net over de grens in België gewoond hebben. Daar gaf hij ook als vrijwilliger een cursus filosofie aan ouderen. De ene week praktische filosofie, de andere week klassieke filosofie. Zelf is hij een groot bewonderaar van De Amsterdamse filosoof Spinoza. Zijn ervaring met [site_title] vindt hij positief. Zijn aanbod van hulp bij videobewerking wil hij handhaven. Op de vraag of hij zelf een vraag heeft, geeft hij aan dat hij het moeilijk vindt zelf te omschrijven wat hij leuk vindt. "Maatje zijn lijkt mij wel wat. Met iemand die geïnteresseerd is in fotografie of filosofie. Eigenlijk met alles behalve sport en voetbal want daar heb ik niets mee." Tot slot begint de heer de Raaff te glunderen als hij een herinnering ophaalt aan een project in Amsterdam Oost waarbij moslimkinderen ouderen moesten interviewen die de oorlog hadden meegemaakt. Op de vraag of hij toen ook een kat gehad had, antwoordde hij bevestigend en dat die Popika heette. Rare naam vonden de kinderen. Hij vertelde dat het de afkorting was van Poepen, Pissen en Kakken en het succes was verzekerd.

Lees het verhaal

Christie

Wie is toch die Christie van het meldpunt van de Buurthulpdienst?

Lees het verhaal

Chris

Santa Claus als klusser?

Lees het verhaal

Dhr. Kleijn Molekamp

'Ik zag ooit een advertentie over de website in het Diemernieuws', zegt de 74-jarige heer Kleijn Molekamp. 'Die heb ik op mijn prikbord in de keuken bewaard. Toen ik hulp nodig had, heb ik een profiel aangemaakt. Dat ging gemakkelijk, het wijst zich vanzelf. Tot nu toe heb ik vier hulpvragen uitgezet en ze zijn allemaal binnen een paar dagen gehonoreerd. Bijzonder al die reacties, uiteindelijk moest ik reageren met: "sorry, ik ben al voorzien".Ik heb twee keer hulp gehad met de computer, één keer bij het ophangen van een pendellamp en één keer bij het monteren van een wc bril. Hiervoor meldde zich een vrijwilliger die pas een paar maanden in Nederland was. Hij sprak Engels en gebrekkig Nederlands en was van oorsprong loodgieter. Het bleek dat de juiste schroeven ontbraken en hij is voor mij naar het winkelcentrum gegaan om ze te kopen. Daar waren ze niet voorradig. Vervolgens is hij de volgende dag na zijn Nederlandse les naar de Praxis gegaan en stond prompt weer voor mijn deur mét de juiste schroeven. De bril was zo gemonteerd. Ik hoop echt dat hij hier in Nederland een loodgietersbaan vindt'.

Lees het verhaal

Cindy

Vrijwilliger Cindy

Lees het verhaal

Oud-wethouder Grondel

Ruud Grondel - Oud-wethouder Zorg en Welzijn gemeente Diemen

Lees het verhaal

John

Vrijwilliger John

Lees het verhaal

Sebastiaan

Hulpvrager Sebastian

Lees het verhaal

Laura

Vrijwilliger Laura

Lees het verhaal

Paul

Vrijwilliger Paul

Lees het verhaal

Richard

Vrijwilliger Richard

Lees het verhaal

Rob

Vrijwilliger Rob

Lees het verhaal

Margo van Oosterhout

Margo van Oosterhout, Coördinator Organisatie Home-Start

Lees het verhaal

Evelien Brocks

Evelien Brocks, Cliëntondersteuner MEE Amstel en Zaan

Lees het verhaal