Christie

Wie is toch die Christie van het meldpunt van de Buurthulpdienst?
Als u de Buurthulpdienst van Diemen voor Elkaar belt zal het u opgevallen zijn dat u elke dag vriendelijk te woord gestaan wordt. U bent dan verbonden met een vrijwillige medewerker die één keer per week op het meldpunt haar of zijn best doet u goed te helpen.
Sinds januari 2018 is Christie zo'n medewerker. Wat voor iemand is een meldpuntvrijwilliger, wat beweegt haar en hoe bevalt het haar? Zij wil daar graag op ingaan.
"Sinds begin dit jaar ben ik met pensioen gegaan na een leven van werken in de verpleging. Geen eenvoudig werk, want ik werkte voorheen in een hospice, een verpleegvorm voor mensen voor wie het laatste stadium van het leven is ingezet. Zelf heb ik dit niet als zwaar ervaren, want het gaf veel voldoening. Ik heb dan ook besloten als vrijwilliger bij Markant, centrum voor mantelzorgers door te gaan met dit dankbare werk, maar dan voor mensen die thuis willen sterven."
"Daarnaast gaf ik me begin 2018 op voor één vaste ochtend per week meldpuntwerk bij de Buurthulpdienst. De eerste twee maanden werd ik daarvoor goed begeleid en ook dat werk spreekt me aan. Elke ochtend komen de telefoontjes van vooral 75+ers die een vrijwilliger nodig hebben voor een klusje of wat werk in de tuin, die zich opgeven voor een uitstapje of die gewoon graag even een luisterend oor nodig hebben voor kleine en grote problemen. Ik vind dat leuk werk in een prettige omgeving, want tegelijkertijd komen de vrijwilligers langs voor de afhandeling van hun klusjes.
Het is dan een drukke boel en een gezellige sfeer, maar de telefoontjes gaan altijd voor. De meldpuntmedewerkers moeten de vragen ook administratief verwerken en voor je het weet is de ochtend voorbij. Het omgaan met de abonnees en de vrijwilligers vind ik heel bevredigend en ik ga daar zeker mee door. Op dit moment komen we één meldpuntvrijwilliger tekort en ik kan iedereen, die zich tot het voorgaande aangesproken voelt, aanraden zich hiervoor op te geven. Je moet dan wel interesse hebben in mensen, dat is het belangrijkste. Je moet ook met de computer kunnen werken, maar daar word je goed voor ingewerkt. Het is beslist niet zwaar."
Als je zo met Christie praat, weet je gewoon dat zij beslist niet in het beruchte zwarte gat valt na haar professionele leven. Ze kan nu met haar man heerlijk genieten van veel vrije tijd en daarnaast geeft zij het leven maatschappelijk zin door haar vrijwilligerswerk.
Het kan niet anders of u voelt zich als abonnee van de Buurthulpdienst goed door haar geholpen en wellicht kunt u iemand in uw omgeving tippen ook meldpuntmedewerker te worden.
Chris
Chris Santa Claus als klusser? Zoals Santa Claus een kindervriend is, voelt Chris zich een grotemensenvriend die mensen verrast met het doen van klussen. Anders dan Santa Claus vertrekt hij daarna niet naar de noordpool maar werkt hij het hele jaar door hier in Diemen. Zo'n 4 à 5 klussen per week en hij kan terugzien op ruim vierhonderd klanten in de tien jaar dat hij hier nu klust. "Na mijn pensioen wilde ik wat omhanden hebben, want stilzitten kan ik niet. Ik vind het prachtig om mensen te helpen en ik heb eigenlijk geen slechte ervaringen met lastige mensen. Het verrast me niet dat de vraag naar klussen veel voorkomt bij [site_title]. Het zijn de kleine klussen die het hem doen bij de mensen, heb ik gemerkt. Het is dankbaar werk en als mensen me vragen: wat krijg je nou van me, zeg ik vaak: geef me maar een hand." Chris is een aantal jaar geleden al eens onderscheiden door de gemeente voor zijn vrijwilligerswerk. Hij heeft 45 jaar professioneel gewerkt als schilder en wordt volgend jaar 80 jaar, maar hij is nog goed gezond en zijn leeftijd is geen enkel bezwaar voor het kluswerk dat hij doet. In zijn tuin heeft hij een schuur vol gereedschap en hij neemt zijn eigen gereedschapskist mee naar de mensen. "Soms duurt een klus wel wat langer en let ik niet zo op de tijd. Ik probeer altijd slimme oplossingen te bedenken als mensen met een klusprobleem zitten. Zo had een mevrouw eens een rolluik in een kast dat niet werkte. Ik heb al die latjes eruit gehaald en op een deur geplakt. Het zag er hetzelfde uit, maar nu kon de deur gewoon open gedaan worden. Mevrouw tevreden. Een moeder van een invalide man vroeg me eens een Ikea kast in elkaar te zetten. Ik kom bij de man boven en de man wijst me op vier plankjes. Daar kon ik niets mee. Later komt zijn moeder erbij en die wijst me in de kamer op het echte pakket en een hele voorraad schroeven en ander metaal. Ik was er uiteindelijk drie en half uur mee bezig." Als handige mensen met een goed voornemen voor het nieuwe jaar bezig zijn, kan Chris ze aanraden om een hulpaanbod te plaatsen op Diemenvoorelkaar.nl. Zonder dat het je geld oplevert, word je er toch rijker van. Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal