Cindy
Vrijwilliger Cindy
Cindy is 21 jaar en studeert aan de Universiteit van Amsterdam. Na 3 jaar het gebruikelijke studieprogramma gevolgd te hebben, heeft zij voor nog een studiejaar gekozen om leuke extra vakken te volgen. Zij gaat gebarentaal leren en heeft gekozen voor een vak over de filosofie in Azië, Rusland en Afrika. Daarnaast werkt ze 2 dagen per week bij een biologische / ecologische supermarkt. Zij vindt het fijn om mensen te helpen en daarom doet zij vrijwilligerswerk bij het dovenontmoetingscentrum in Amsterdam én heeft ze zich aangemeld op de website van Diemenvoorelkaar.
Nadat ze een profiel had aangemaakt was er al snel sprake van een match! Ze vertelt: "momenteel help ik een mevrouw met het online bestellen van haar boodschappen bij de supermarkt. Zij kan dat niet zelf omdat zij niet beschikt over een computer en ze is ook niet meer in staat om boodschappen te doen. Als ze een nieuw boodschappenlijstje klaar heeft liggen belt ze me en ga ik langs met mijn laptop. We nemen samen het hele lijstje door en als ik nog tijd heb blijf ik een kopje thee drinken. Mevrouw vertelt dan over haar belevenissen en haar kijk op het leven. Het is prettig dat ik een last van haar schouders heb kunnen nemen. Voorlopig zal ik haar hiermee blijven helpen en zullen we nog heel wat gezellige momenten samen aan de thee zitten".
"De website Diemenvoorelkaar.nl biedt talloze mogelijkheden voor mensen die hulp nodig hebben én voor mensen die hulp willen bieden, het werkt snel en is heel toegankelijk! Kortom een aanrader voor elke Diemenaar!"
Oud-wethouder Grondel
Oud-wethouder Grondel Ruud Grondel - Oud-wethouder Zorg en Welzijn gemeente DiemenDiemenvoorelkaar sprak mij meteen aan: ik wil best iets voor iemand doen, maar het moet wel in mijn (drukke) agenda passen en het moet ook een activiteit zijn die mij ligt. En het systeem van Diemenvoorelkaar voldoet aan die voorwaarden. Je kunt de hulp bieden die bij je past en op het moment dat het je het best uitkomt.Uit ervaring weet ik dat veel inwoners met een allochtone achtergrond weinig contact hebben met mensen die goed Nederlands spreken. Dat is jammer, want daardoor is het lastiger om hun taalvaardigheid verder te ontwikkelen.Daarmee wilde ik dus iets doen. Ik bood mezelf op de site aan als taalmaatje en kreeg als snel een reactie van een vluchtelinge die graag één keer per week met iemand een gesprekje wilde voeren om haar Nederlands te verbeteren. Na de eerste kennismaking bleken we een "match" te zijn en sinds oktober hebben we ongeveer één keer per week een gesprek. We praten over van alles en nog wat, dagelijkse dingen, maar ook over het nieuws en politiek. Op advies van een taaldocent zijn we samen naar de bibliotheek in Diemen gegaan. Die blijkt een grote collectie boeken te hebben voor mensen die Nederlands als tweede taal hebben. We nemen dan twee boeken mee zodat zij mij voor kan lezen en ik haar kan helpen met de uitspraak en eventueel kan uitleggen wat een woord betekent.Ik merk dat ze vooruit gaat met haar Nederlands en ik merk ook dat ze opfleurt van ons contact. Zelf vind ik het ook heel erg leuk om iemand te helpen en tegelijk over cultuur- en taalgrenzen heen te kijken. Dat verrijkt je blikveld.We gaan zeker nog wel een tijdje door met onze gesprekken. Voor binnenkort staat er een bezoekje aan het Huis van de Buurt 't Kruidvat op de agenda. We gaan daar koffie drinken en kijken of er een activiteit is waar mijn taalmaatje belangstelling voor heeft zodat ze meer contact met andere mensen krijgt. "Zelf vind ik het ook heel erg leuk om iemand te helpen en tegelijk over cultuur- en taalgrenzen heen te kijken. Dat verrijkt je blikveld." Deel deze verhalen en inspireer anderen om ook te helpen! Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Forward
Lees het verhaal