Direct naar de inhoud van deze pagina

Maatjes Truus en Joop

Maatjes van 89 en 82

Mooie dingen kunnen ontstaan als je niet in het verleden blijft hangen!

In november 2018 bezocht Joop een ontmoetingsavond van Diemenvoorelkaar. Hij was toen 89 jaar en had dat jaar zijn vrouw verloren aan een ongeneeslijke ziekte. Op deze avond zocht hij een maatje. Aanvankelijk leek dat te lukken met een man die wel met hem wilde klaverjassen, maar later bleek dat deze man al een kaartpartner had. Beter liep het contact met Truus (82 jaar) met wie hij die avond ook telefoonnummers uitgewisseld had. Zij belde hem die week nog op en ze spraken eerst af in het winkelcentrum voor een kop koffie. Het was gezellig, zo rond Sinterklaas. Truus bleek een flat verder te wonen en sinds die tijd bezoeken ze elkaar geregeld. Ze eten bij elkaar, hebben dan een gezellige avond met een borrel en een wijntje erbij en kijken bijvoorbeeld samen naar voetbal.

Toevallig komen beiden uit de Jordaan. Truus heeft daar maar kort gewoond en verhuisde naar andere plekken in Amsterdam. Toen zij en haar man dertien jaar geleden de flat in Diemen betrokken, overleed haar man een week later, dat was een hard gelag. Ze is een echte Amsterdamse met humor. Ze werkt nog drie dagen in de week in een manufacturenzaak in de Albert Cuijpstraat. Op de vraag of dat niet zwaar is voor een vrouw van in de tachtig antwoordt ze glimlachend dat ze toch niets hoeft te tillen? Het lange staan breekt haar niet op en ze doet het met plezier. Joop heeft een administratief arbeidsverleden bij een stoomvaartmaatschappij en bij uitgevers en kan met computers omgaan, al heeft hij de stap naar de smartphone niet meer gezet.

Anders dan bij jongeren hebben ouderen natuurlijk al een lang (verschillend) verleden. Truus is er duidelijk over. 'Je moet niet in het verleden blijven hangen', is haar levensmotto. Dat is voor Joop nog niet zo makkelijk. Hij heeft twee echtgenotes verloren. In plaats van het over het verleden te hebben kunnen ze wel heel goed met elkaar vakantieverhalen uitwisselen. De nieuwe vriendschap voldoet omdat het samenzijn gezelligheid oplevert en met de humor zit het ook wel goed.

Ze hebben nu een hotelletje genomen voor een gezellig uitje naar Deventer. 'Geen huisje want dan kan je elkaar niet meteen de tent uitzetten', grapt Truus. Ze zien dat als een volgende stap. Joop verwoordt het duidelijk: 'Mooie dingen moeten ontstaan'.

De inmiddels 90-jarige Joop is nog goed gezond, al slijt het lichaam, vooral de benen. De volgens Joop flinke en pittige Truus doet alsof pensioen een niet bestaand fenomeen is. Ze heeft weinig tijd, want ze moet nu naar haar eetclub. Zo kan je ook oud worden en jong blijven.

Vriendschap is voor alle leeftijden!

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen