Direct naar de inhoud van deze pagina

Oud-wethouder Grondel

"Diemenvoorelkaar sprak mij meteen aan!"

Ruud Grondel - Oud-wethouder Zorg en Welzijn gemeente Diemen

Diemenvoorelkaar sprak mij meteen aan: ik wil best iets voor iemand doen, maar het moet wel in mijn (drukke) agenda passen en het moet ook een activiteit zijn die mij ligt. En het systeem van Diemenvoorelkaar voldoet aan die voorwaarden. Je kunt de hulp bieden die bij je past en op het moment dat het je het best uitkomt.

Uit ervaring weet ik dat veel inwoners met een allochtone achtergrond weinig contact hebben met mensen die goed Nederlands spreken. Dat is jammer, want daardoor is het lastiger om hun taalvaardigheid verder te ontwikkelen.

Daarmee wilde ik dus iets doen. Ik bood mezelf op de site aan als taalmaatje en kreeg als snel een reactie van een vluchtelinge die graag één keer per week met iemand een gesprekje wilde voeren om haar Nederlands te verbeteren. Na de eerste kennismaking bleken we een "match" te zijn en sinds oktober hebben we ongeveer één keer per week een gesprek. We praten over van alles en nog wat, dagelijkse dingen, maar ook over het nieuws en politiek.

Op advies van een taaldocent zijn we samen naar de bibliotheek in Diemen gegaan. Die blijkt een grote collectie boeken te hebben voor mensen die Nederlands als tweede taal hebben. We nemen dan twee boeken mee zodat zij mij voor kan lezen en ik haar kan helpen met de uitspraak en eventueel kan uitleggen wat een woord betekent.

Ik merk dat ze vooruit gaat met haar Nederlands en ik merk ook dat ze opfleurt van ons contact. Zelf vind ik het ook heel erg leuk om iemand te helpen en tegelijk over cultuur- en taalgrenzen heen te kijken. Dat verrijkt je blikveld.

We gaan zeker nog wel een tijdje door met onze gesprekken. Voor binnenkort staat er een bezoekje aan het Huis van de Buurt 't Kruidvat op de agenda. We gaan daar koffie drinken en kijken of er een activiteit is waar mijn taalmaatje belangstelling voor heeft zodat ze meer contact met andere mensen krijgt.

"Zelf vind ik het ook heel erg leuk om iemand te helpen en tegelijk over cultuur- en taalgrenzen heen te kijken. Dat verrijkt je blikveld."

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen