Direct naar de inhoud van deze pagina

Persoonlijke verhalen

Elkaar vinden, maar vooral elkaar helpen kan mooi en inspirerend zijn. Daarom zijn wij altijd op zoek naar verhalen van mensen die elkaar via Diemenvoorelkaar.nl gevonden hebben. Wil je jouw ervaring met ons delen? Neem dan contact met ons op.

Lees de verhalen van Cindy - Ruud Grondel - Sebastian - Laura - Paul - Richard - Rob - Margo - Evelien - door op de foto's te klikken!


Cindy2Ruud Grondelhulpvrager-sebastiaan vrijwilliger-laura vrijwilliger-paulvrijwilliger-richardVrijwilliger Rob MargoEvelienEen aantal bedankjes van gebruikers:

"Via Diemenvoorelkaar.nl vond ik binnen een week een taalcoach voor een Home-Start gezin."

"Heel hartelijk bedankt voor jouw hulp met het boodschappen doen. Jij bent zo geduldig en bereid iemand te helpen. Ik ben er echt van onder de indruk. Ik hoop dat ons contact nog lang mag blijven."

''Mijn laptop deed heel raar. Mevrouw heeft mij geweldig geholpen. Ze stort zich er helemaal op en heeft mij echt bijgestaan met zoveel toewijding en liefde dat ik er verlegen van werd. Nu kan ik weer met de buitenwereld communiceren.''

''Ik zat erg omhoog omdat ik geen kennis van de computer heb en toch boodschappen via de website van de supermarkt wil bestellen. Jij hebt mij daar inmiddels uitstekend en geduldig mee geholpen en wij hebben de afspraak gemaakt om dit tweewekelijks te doen. Dank je voor je hulp!''

"Dank voor je snelle en kundige afhandeling. Fijn dat je dit hebt kunnen doen voor mijn klant. Het betekent veel."

"Hartelijk dank voor jouw inzet. Het is een goede match en mijn klant is enorm blij met jou. Gezellig!"

"Hartelijk dank voor het helpen aansluiten van de printer. Dit was een prettige eerste ervaring via de website."


Vrijwilliger Cindy

Cindy is 21 jaar en studeert aan de Universiteit van Amsterdam. Na 3 jaar het gebruikelijke studieprogramma gevolgd te hebben, heeft zij voor nog een studiejaar gekozen om leuke extra vakken te volgen. Zij gaat gebarentaal leren en heeft gekozen voor een vak over de filosofie in Azië, Rusland en Afrika. Daarnaast werkt ze 2 dagen per week bij een biologische / ecologische supermarkt. Zij vindt het fijn om mensen te helpen en daarom doet zij vrijwilligerswerk bij het dovenontmoetingscentrum in Amsterdam én heeft ze zich aangemeld op de website van Diemenvoorelkaar.

Nadat ze een profiel had aangemaakt was er al snel sprake van een match! Ze vertelt: "momenteel help ik een mevrouw met het online bestellen van haar boodschappen bij de supermarkt. Zij kan dat niet zelf omdat zij niet beschikt over een computer en ze is ook niet meer in staat om boodschappen te doen. Als ze een nieuw boodschappenlijstje klaar heeft liggen belt ze me en ga ik langs met mijn laptop. We nemen samen het hele lijstje door en als ik nog tijd heb blijf ik een kopje thee drinken. Mevrouw vertelt dan over haar belevenissen en haar kijk op het leven. Het is prettig dat ik een last van haar schouders heb kunnen nemen. Voorlopig zal ik haar hiermee blijven helpen en zullen we nog heel wat gezellige momenten samen aan de thee zitten".

"De website Diemenvoorelkaar.nl biedt talloze mogelijkheden voor mensen die hulp nodig hebben én voor mensen die hulp willen bieden, het werkt snel en is heel toegankelijk! Kortom een aanrader voor elke Diemenaar!"


Ruud GrondelRuud Grondel - Wethouder Zorg en Welzijn gemeente Diemen

Diemenvoorelkaar sprak mij meteen aan: ik wil best iets voor iemand doen, maar het moet wel in mijn (drukke) agenda passen en het moet ook een activiteit zijn die mij ligt. En het systeem van Diemenvoorelkaar voldoet aan die voorwaarden. Je kunt de hulp bieden die bij je past en op het moment dat het je het best uitkomt.

Uit ervaring weet ik dat veel inwoners met een allochtone achtergrond weinig contact hebben met mensen die goed Nederlands spreken. Dat is jammer, want daardoor is het lastiger om hun taalvaardigheid verder te ontwikkelen.

Daarmee wilde ik dus iets doen. Ik bood mezelf op de site aan als taalmaatje en kreeg als snel een reactie van een vluchtelinge die graag één keer per week met iemand een gesprekje wilde voeren om haar Nederlands te verbeteren. Na de eerste kennismaking bleken we een "match" te zijn en sinds oktober hebben we ongeveer één keer per week een gesprek. We praten over van alles en nog wat, dagelijkse dingen, maar ook over het nieuws en politiek.
Op advies van een taaldocent zijn we samen naar de bibliotheek in Diemen gegaan. Die blijkt een grote collectie boeken te hebben voor mensen die Nederlands als tweede taal hebben. We nemen dan twee boeken mee zodat zij mij voor kan lezen en ik haar kan helpen met de uitspraak en eventueel kan uitleggen wat een woord betekent.

Ik merk dat ze vooruit gaat met haar Nederlands en ik merk ook dat ze opfleurt van ons contact. Zelf vind ik het ook heel erg leuk om iemand te helpen en tegelijk over cultuur- en taalgrenzen heen te kijken. Dat verrijkt je blikveld.

We gaan zeker nog wel een tijdje door met onze gesprekken. Voor binnenkort staat er een bezoekje aan het Huis van de Buurt 't Kruidvat op de agenda. We gaan daar koffie drinken en kijken of er een activiteit is waar mijn taalmaatje belangstelling voor heeft zodat ze meer contact met andere mensen krijgt.


Vrijwilliger John

John, 64 jaar, heeft maar liefst drie vrijwilligersbanen gevonden via de website! Hij is vrijwilliger Buurthulpdienst, bij zwemvereniging de Meeuwen en bij de Sint Petrus Banden kerk! Na jarenlang gewerkt te hebben als personeelsplanner werd John werkloos en wilde graag op vrijwillige basis iets gaan doen, liefst een administratieve functie voor een aantal uren per week. 'Via internet ben ik op zoek gegaan naar vrijwilligerswerk en stuitte op Diemenvoorelkaar.nl. Het sprak me meteen aan, de site is toegankelijk en het idee erachter spreekt me aan omdat mensen o.a. worden geholpen om langer thuis te blijven wonen op een aangename manier.' Nadat hij als hulpaanbieder een profiel had aangemaakt kon hij op zoek naar een leuke vrijwilligersbaan. 'De Diemenvoorelkaar Buurthulpdienst was op zoek naar een medewerker bij het meldpunt. Ik werk daar alweer ruim een half jaar met veel plezier!' Ook het contact met zwemvereniging de Meeuwen en de Sint Petrusbanden kerk is via de website tot stand gekomen. John verzorgt voor beide instanties de ledenadministratie. 'Ik vind het belangrijk om bezig te blijven en heel fijn als ik dan ook nog iets voor anderen kan betekenen. Ik heb leuk vrijwilligerswerk gevonden en ontmoet daarbij interessante en aardige mensen. Diemenvoorelkaar.nl voorziet duidelijk in een behoeft e en ik beveel de site geregeld aan bij vrienden en kennissen. Kortom: de website is een verrijking voor Diemen en Diemenaren!'


Hulpvrager Sebastian

Sebastian is 23 jaar oud en studeert psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. 'Omdat ik eerdaags naar Mexico ga, ben ik Spaans aan het leren. Het leek me handig om te oefenen met conversatie, maar met wie? Iemand wees me op de website Diemenvoorelkaar.nl en ik dacht: ik probeer het gewoon. Het is sowieso leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en als diegene me ook nog kan helpen met Spaans, is dat helemaal mooi.'

Een account aanmaken en de hulpvraag plaatsen was zo gebeurd. 'Tot mijn verbazing had ik binnen een uur al een reactie. Een verrassend berichtje in het Spaans! Deze Diemenaar had zelf een tijd in Mexico gewoond en wilde mij wel helpen. Een topmatch dus. We hebben meteen afgesproken en nu converseren we samen doelgericht in het Mexicaans Spaans. Heel erg leerzaam en bijzonder leuk.'

Dus missie geslaagd? 'Jazeker, dankzij het slimme matchingsysteem van Diemenvoorelkaar.nl en de enthousiaste inzet van mijn dorpsgenoot kan ik mij straks in Mexico verstaanbaar maken. Diemenvoorelkaar.nl werkt!'


Vrijwilliger Laura

"Waarom zou je het niet doen als je er tijd voor vrij kunt maken?"

Laura, 20 jaar en een gemotiveerde studente, ziet buiten haar studie en tijd met vrienden ook nog een kans om als vrijwilliger mensen in Diemen te helpen. Zij volgt twee studies aan de Universiteit van Amsterdam; Psychobiologie en Psychologie. Zij vindt het belangrijk dat ze niet alleen vanuit de theoretische invalshoek (uit de boeken) haar vak leert, maar het ook ervaart in de praktijk.

Haar belangstelling voor Diemenvoorelkaar werd gewekt door een folder die zij in de bus had gekregen. Met plezier begeleidt zij nu een jongen uit groep drie. Zij geeft hem bijles zodat hij goed kan meekomen in de klas. Hiernaast is zij nog actief bij stichting HVO- Querido, een organisatie voor maatschappelijke werk. Deze organisatie zocht een vrijwilliger via de website van Diemenvoorelkaar en Laura heeft zich hiervoor aangemeld. Nu is zij betrokken bij een stuk persoonlijke begeleiding.

Laura is enthousiast over haar vrijwilligerswerk. Haar vrienden vonden het daarentegen bijzonder dat ze haar tijd niet in betaald bijbaantje steekt. Maar ze vindt het logisch dat ze voor het vrijwilligerswerk niet betaald krijgt, de leuke ervaring is genoeg voor haar.

Laura vindt eigenlijk dat veel meer mensen vrijwilligerswerk zouden kunnen doen. Zij raadt alle jongeren aan om vrijwilligerswerk te gaan doen, niet alleen voor de leuke ervaring, maar het is ook goed voor je CV. Soms ziet ze op de site een aanvraag waarvan ze denkt dat één van haar vrienden zouden kunnen helpen. Dan stelt ze dat gelijk bij haar vrienden voor.


Vrijwilliger Paul

Paul is geboren in Den Haag en heeft een leuk gezin. Hij heeft in het verleden gewerkt als facility manager bij ABN Amro, als docent bij HBO Nederland en Inholland en als demand manager bij de Universiteit van Utrecht. Momenteel is Paul met pensioen. Dankzij een buurvrouw is hij terecht gekomen bij Diemenvoorelkaar.nl en hij vindt het fijn dat hij nog iets kan ondernemen en tegelijkertijd iemand kan helpen.

Paul heeft al meerdere mensen met succes geholpen. Zo heeft hij iemand geholpen met het aansluiten van een beveiligingssysteem. Daarna had hij nog tijd over om een leuk praatje te maken. Ook heeft Paul een meneer kunnen helpen met het leggen van snoeren, zodat het een stuk veiliger werd in huis. De meneer was hartstikke blij en het feit dat er geen hoge kosten aan verbonden waren was mooi meegenomen.

Paul ervaart de organisatie van Diemenvoorelkaar erg positief, hij vindt de sfeer die er hangt heel erg fijn.


Vrijwilliger Richard

Richard is 55 jaar, heeft jaren in de financiële dienstverlening gewerkt en is bij Diemenvoorelkaar.nl terecht gekomen toen hij geen werk meer had. Hij wil zijn tijd en capaciteiten graag inzetten voor mensen die hulp kunnen gebruiken.

Hij was al actief in de hulpverlening, al gedurende 2 jaar begeleidt hij een nagenoeg blinde dame van 88 jaar. Hij wandelt met haar en haalt samen met haar boodschappen. "We hebben een leuke vriendschap opgebouwd die mij ook veel voldoening geeft".

Hij is erg enthousiast over Diemenvoorelkaar.nl, "de site is toegankelijk, eenvoudig in gebruik en overzichtelijk!"

Het is dan ook makkelijk voor hem om een hulpvraag te vinden die bij hem past. Richard is sportief en handig. Hij wandelt zo nu en dan met een man die in een rolstoel zit en daarom niet zonder hulp naar buiten kan en voor klusjes in en om het huis draait hij zijn hand niet om.

" Diemenvoorelkaar.nl draagt bij aan een betere samenleving, als we elkaar helpen maken we de maatschappij samen iets mooier".


Vrijwilliger Rob

Rob is 62 jaar en is een actieve vrijwilliger bij Diemenvoorelkaar. Rob heeft veertig jaar bij de technische dienst voor het internationale bedrijf IBM gewerkt. Zeven jaar geleden ging hij minder werken, waardoor hij tijd beschikbaar kreeg die hij graag nuttig wilde besteden.

De ervaring die hij bij de technische dienst heeft opgedaan, zet hij in voor mensen die problemen hebben met hun computer of hulp nodig hebben bij het aansluiten van bijvoorbeeld een televisie of telefoon. Hij doet dit met veel plezier en maakt daar ook echt een uitje van. Rob vindt vrijwilligerswerk erg leuk, bij een aantal klanten komt hij al jaren over de vloer, waardoor hij een band met ze heeft opgebouwd.

Rob vindt het vooral leuk om mensen iets te leren, hij kan het probleem wel oplossen, maar het is ook fijn als iemand het volgende keer zelf kan.

Rob raadt anderen ook aan om vrijwilligerswerk te gaan doen. Hij merkt dat veel mensen die met pensioen gaan in een gat vallen. ''Maar het moet wel echt in je zitten en je moet wel iets doen waar je goed in bent''.

(Rob is inmiddels verhuisd naar een andere gemeente. Hij wil daar ook weer als vrijwilliger aan de slag, "want vrijwilligerswerk is gewoon heel leuk om te doen").


Margo van Oosterhout, Coördinator Organisatie Home-Start

Margo van Oosterhout is coördinator bij Home-Start. Home-Start is een organisatie die zich inzet voor de begeleiding van gezinnen die het moeilijk hebben op bepaalde gebieden en daarbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan financiële of sociale problemen of moeite met de Nederlandse taal of in de opvoeding. Voor dit steuntje in de rug worden vrijwilligers ingezet. Home-Start heeft door heel Nederland verschillende vestigingen.

Home-Start maakt ook gebruik van de website Diemenvoorelkaar.nl. Inmiddels hebben zich al twee nieuwe vrijwilligers aangemeld die een stuk begeleiding in gezinnen willen verzorgen. Zo zie je hoe effectief de samenwerking tussen Diemenvoorelkaar en Home-Start kan zijn.

Een ander voordeel van het gebruik van de website kan het volgende zijn: een begeleider helpt een gezin met het leren van de Nederlandse taal, maar merkt dat de ouders ook hulp nodig hebben in het omgaan met de computer. De begeleider kan hiervoor een nieuwe hulpvraag plaatsen op Diemenvoorelkaar.nl.

Margo vindt het handig dat Diemenvoorelkaar gericht is op een kleinschaliger gemeente, waardoor mensen sneller geneigd zijn iets voor elkaar te willen betekenen.

Margo raadt andere organisaties zeker aan om samen te werken met Diemenvoorelkaar.


Evelien Brocks, Cliëntondersteuner MEE Amstel en Zaan

"Ik vind dat het werkt!"

Evelien Brocks is een onafhankelijke cliëntondersteuner in Diemen en is werkzaam namens de organisatie MEE Amstel en Zaan. MEE is een organisatie die mensen met een lichamelijke beperking, chronische ziekte, niet aangeboren hersenletsel, autisme en/of mensen met een psychiatrische aandoening ondersteunt. Evelien brengt in kaart waar mensen als gevolg van hun beperking tegenaan lopen. Op het moment dat cliënten een kleine hulpvraag hebben, zorgt Evelien ervoor dat zij in contact komen met een vrijwilliger van Diemenvoorelkaar.

Tijdens de gemeentedag op 12 september 2015 heeft Evelien voor het eerst kennisgemaakt met de website van Diemenvoorelkaar. Na afloop van deze gezellige dag heeft zij een eigen profiel aangemaakt. Ze bekijkt wekelijks de website om te zien of er hulp aangeboden wordt en probeert hulpaanbieders met haar cliënten te matchen. Evelien nodigt beide partijen uit op kantoor, zodat zij op een veilige manier met elkaar kunnen kennismaken. Indien nodig blijft zij op de achtergrond betrokken.

Voordat Diemenvoorelkaar.nl werd opgezet werkte Evelien ook al met vrijwilligers, maar toen was het nog niet echt 'Diemens'. Nu is het Diemenaren voor Diemenaren en voor kleine klusjes is dit erg effectief. Ze ziet dat mensen bereid zijn om iets voor een ander te doen. Evelien ervaart Diemenvoorelkaar.nl als een fijne en laagdrempelige website waarbij je te allen tijde zelf de regie in handen houdt. "Ik vind het zo cool van Diemenvoorelkaar.nl, je kunt jezelf voor 1 klein klusje aanbieden. Het is natuurlijk ook mogelijk om iemand vaker te helpen als het klikt. Het vergroot je netwerk!''


Diemenvoorelkaar - aanmelden


Meer verhalen

Lees hier nog meer inspirerende verhalen bij ons zusje NLvoorelkaar.nl.